Torstaiteatteri esittää: Mooses ja äiti

Millaiseen maailmaan sinä synnyit? Miten ihmiset ja kansat kohtelivat toisiaan? Kuka piti sinusta huolta?

Me kerromme Mooseksen elämän alusta. Silloin faarao alisti muualta tullutta siirtolaiskansaa, johon myös Mooseksen vanhemmat kuuluivat. Äiti laittoi lapsensa korissa Niilin rantakaislikkoon. Kori oli tiivistetty tervalla, toivolla, pelolla ja rakkaudella.

Mooses ja äiti -näytelmän ovat käsikirjoittaneet ja sen myös esittävät lausuntataiteilija Päivi Ala-Mutka ja draamapedagogi Mika Lahtinen, jolle myönnettiin helmikuussa "Vuoden 2018 keskisuomalainen teatterivaikuttaja" -tunnustus.

Mooses ja äiti -näytelmän ensi-ilta oli Jyväskylässä Kulttuuritila Omenapuussa 28.3.2019.

Katsojan palaute: "Ihmettelen eläytymistänne ja yhteistyötänne. Vain vähäisellä rekvisiitalla viette katsojat keskelle juutalaisen kansan raskasta elämää Egyptissä. Tuotte kuitenkin toivon ja voimaannuttavan vaikutuksen. Minulle herkin hetki oli, kun Mooseksen äiti tyynnytteli itkevää lasta. Sydämellinen kiitos koskettavasta esityksestä!"

Tilaa näytelmä

Tilaa Mooses ja äiti -näytelmä esitettäväksi sinun seurakuntasi tai yhteisösi tapahtumassa. Esityksen kesto on n. 1 tunti ja sen hinta on 390 euroa + matkakulut Jyväskylästä.

Soita tai lähetä sähköpostia Mika Lahtiselle: p. 040 557 5535, etunimi.sukunimi@sana.fi

Kriitikkojen mietteet

"Esityksessä kritisoidaan vihamielistä ja alistavaa suhtautumista eri ihmisryhmiä kohtaan. Näytelmä tuo esiin, kuinka naiset uhmasivat patriarkaalista sortovaltaa suojelemalla israelilaista lasta. Esitys etenee sujuvasti ja johdonmukaisesti. Lahtinen ja Ala-Mutka vaihtavat sukkelasti ja luontevasti roolista seuraavaan."

– Keskisuomalainen 6.4.2019

*****

”Lavastus on yksinkertainen. Kaislakori, pieni palmukasvi, sauva, liina ja egyptiläinen taulu riittävät luomaan kehyksen esitykselle. Tärkeintä on näyttelijöiden dynaaminen ilmaisuvoima. Mika Lahtinen ja Päivi Ala-Mutka liikehtivät näyttämöllä aktiivisesti ja siirtyvät tarinan edetessä ketterästi roolista toiseen. Puhuttelevimpia kohtauksia ovat tilanteet, joissa Mooses pohtii omaa identiteettiään ja hänen äitinsä omia tunteitaan: ’Minä olen äiti, joka synnytti poikalapsen ja joutui kivettämään sydämensä.’

Mooses ja äiti -näytelmä herättää yllättävän yhtymäkohdan tunteita, kasvua ja identiteettiä käsittelevään kehityspsykologiseen tutkimukseen. Se muistuttaa kiinnostavalla tavalla siitä, että ihmisen peruskokemukset ovat samanlaisia aikakaudesta riippumatta."

– Ristin Voitto 18.4.2019